Cultura screening streptococ grup B
Streptococul de grup B (Streptococcus agalactiae) colonizează tractul digestiv și genital la femei. La adulții sănătoși cauzează rar simptomatologie specifică, însă poate cauza infecții și boli grave la nou-născuții care se contaminează înainte/în timpul travaliului și al nașterii. Screeningul streptococului de grup B, urmărește colonizarea cu această bacterie a zonei vaginale/rectale a femeilor gravide, în săptămânile 35-37 de sarcină.
La nou-născut, streptococul de grup B, poate provoca infecții cu debut precoce, în prima săptămână de la naștere, manifestate prin febră, dificultate de alimentare și respirație, iritabilitate sau letargie și o ușoară tentă albăstruie a pielii. Cele mai frecvente infecții sunt pneumonia, septicemia și meningita. Infecții tardive, apărute la mai mult de 7 zile de la naștere, se manifestă în special sub forma unor meningite. Conform CDC (Centers for Disease Control and Prevention), infecția cu streptococ de grup B, este cea mai frecventă cauză de boală ce pune în pericol viața nou-născutului.
Aproximativ 25% dintre gravide sunt purtătoare de streptococ de grup B în vagin/rect. Numărul nou-născuților cu infecții grave a scăzut semnificativ în ultimii ani, urmare a depistării precoce a portajului de streptococ de grup B la gravide, urmat de administrarea unui tratament antibiotic intravenos (penicilină sau ampicilină) în timpul travaliului.
Nu există un vaccin pentru streptococul de grup B și nici nu se recomandă tratarea tuturor gravidelor, de aceea este necesar screeningul pentru streptococul de grup B la toate gravidele în săptămânile 35-37 de sarcină. Aceste măsuri previn/scad riscul îmbolnăvirilor grave ale nou-născuților.
Factori de risc în transmiterea streptococului de grup B la nou-născut (gravide cu portaj):
- travaliu/ruptură de membrane înainte de 37 săptămâni de gestație
- travaliu peste 18 ore
- febră de origine necunoscută în timpul travaliului
- nou-născut infectat în antecedente
- infecție urinară cu streptococ de grup B
În cadrul laboratoarelor Bioclinica, depistarea în cultură a streptococului de grup B este urmată de efectuarea antibiogramei.
Metode și materiale folosite
- MetodaCultură
- Material uzualsecreție vaginală/secreție vaginală și secreție rectală
- Transport (temp. °C)18 - 25
- Stabilitatea probei1 zi la 18-25°C cu mediu de transport
- Frecvențazilnic
- Observații
Recoltarea acestei analize se realizează de către medicul de specialitate (nu poate fi recoltată în cadrul locațiilor Bioclinica)