Microaerofloră
Contaminanții biologici cuprind: agenți infecţioşi(virusurile și bacteriile) , fungi (drojdiile și mucegaiurile) , acarienii din praful de casă, gândacii de bucătărie, polenul și produși rezultați de la animalele de casă (salivă, fragmente de păr, pene sau piele)
Există mai multe surse ale acestor poluanți biologici. Polenul și majoritatea fungilor provin din mediul exterior, virusurile sunt transmise de persoane și animale, bacteriile sunt purtate de persoane, animale, resturi de sol și plante. Animalele de casă (mamifere, păsări ) sunt o altă sursă de contaminanți biologici.
Contaminanții biologici sunt de cele mai multe ori invizibili și se pot deplasa sub formă de bioaerosoli.
Microorganismele (bacterii, fungi) pot coloniza și se pot multiplica în interiorul clădirilor în prezenţa umidității crescute, a nutrientior și la o temperatură cuprinsă între 5 – 500 C. În condițiile unei ventilații inadecvate aceste microorganisme pot duce la creșterea numărului bioaerosolilor din aerul interior, la creșterea riscului de expunere a ocupanților și la apariția problemelor de sănătate. Microorganismele pot contamina și se pot multiplica în interiorul sistemelor de aerisire din interiorul clădirilor. Ele se pot răspândi în interiorul clădirilor în timpul procesului de ventilație și pot duce la boli grave ce afectează în primul rând aparatul respirator al persoanelor expuse.
Deși toți suntem expuși la acțiunea contaminanţilor biologici din mediul interior , efectele asupra sănătății noastre depind de tipul și nivelul poluării biologice și de individ.
Contaminanții biologici pot produce reacții de tip alergic, toxic sau infecțios.
Simptomele legate de problemele de sănătate cauzate de poluanții biologici se manifesta sub formă de strănut, tuse, secreția ochilor, greutate în respirației, amețeala, apatie, mâncărimea pielii, oboseală, febră, migrene. Pentru măsurarea cantitativă a microorganismelor din aer se impune cunoașterea volumului din care acestea au fost colectate.
Acest lucru permite ca numărul de microorganisme să fie exprimat ca o concentrație pe unitatea de volum (sau număr de unități formatoare de colonii pe m3 - CFU/m3).
Valoarea CFU/m3 este importantă pentru a evolua gradul de contaminare din spațiile interioare.
Contaminanții biologici prezintă un risc real pentru sănătatea persoanlor care petrec mult timp în spații închise.
În condițiile creșterii patologiei respiratorii, în special la copii, se impune monitorizarea nivelului de contaminare biologică din interiorul clădirilor folosind tehnici uzuale de preluare a probelor.
Bibliografie:
- European Collaborative Acționar “ Indoor AIR Quality an ITS impact in MAN “ - Biological părticele in indoor enviroments . Louxembourg, Office of oficial publications 1993
- Revista romană de laborator , Anil IV. Nr. 13 , anul 200
- https://www.epa.gov/indoor-air-quality-iaq; Biological contaminent
Metode și materiale folosite
- MetodaCultură
- Material uzualsistem special de prelevare
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Cantitate minimă100 ml
- Frecvențazilnic