Analize medicale recomandate pentru depistarea bolilor de inimă
Potrivit datelor Societății Române de Cardiologie, aproximativ 60% din decesele înregistrate în România sunt datorate bolilor cardiovasculare. Acestea reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel mondial, România aflându-se pe locul patru în Europa privind incidența bolilor de inimă.
În aceste condiții, analizele medicale de laborator reprezintă un instrument important la îndemâna pacienților preocupați de sănătatea lor cardiacă, gama de analize medicale specifice, disponibile în laboratoarele Bioclinica, fiind de o varietate și complexitate ridicată.
Factori de risc și analize necesare
Obezitatea este considerată un factor major de risc pentru bolile cardiace, grăsimea viscerală fiind în special cea mai periculoasă atunci când vine vorba de afectarea vaselor de sânge.
Cel mai adesea, atunci când aceasta este asociată cu un nivel al colesterolului ridicat, persoana în cauză prezintă un risc destul de mare pentru un infarct miocardic. În laboratoarele Bioclinica, zilnic sunt efectuate analize de sânge de o acuratețe ridicată, analize ce pot urmări atât valoarea totală a colesterolului, cât și analize mai specifice.
HDL colesterol Colesterol totalAnalizele de laborator pot furniza informații esențiale despre LDL direct, și mai important, LDL oxidat, forma aterogenă de LDL, o proteină specifică cu rol important în boala aterosclerotică.
LDL colesterol direct LDL oxidat (MDA-LDL)Cele mai frecvente cauze ale creșterii colestrolului sunt: sedentarismul, alimentația bogată în grăsimi (în special saturate), vârsta, fumatul, dar și predispoziția genetică (ereditatea).
TrigliceridePentru a evalua toți parametrii anteriori cu ajutorul unei singure analize, se poate opta pentru testul LipoMun, care oferă un profil lipoproteic complec.
LipoMun - profil lipoproteineScăderea colesterolului se poate realiza prin dietă, schimbare stilului de viață, dar și prin administrarea de statine sau a unui alt tratament medicamentos, la indicația medicului de specialitate. Analizele medicale vin în sprijinul punerii unui diagnostic corect, de aceea este importantă efectuarea acestora în laboratoare de specialitate.
În timp ce obezitatea și colesterolul sunt două semne uzuale ale unor probleme cardiace, anumite analize de laborator pot evidenția o problemă chiar și în absența acestora. Spre exemplu, Proteina C reactivă ultrasensibilă este unul dintre indicatorii unei inflamații la nivel cardiac, nivelul acesteia putând fi ridicat și în cazul persoanelor fără probleme cu greutatea.
Proteina C reactivăFumatul, sedentarismul sau alți factori ce țin de stilul de viață, pot influența negativ evoluția unei persoane către astfel de afecțiuni. În plus, cercetările recente în domeniul medicinei evidențiază noi factori de risc pentru afecțiunile cardiovasculare.
Dintre aceștia, indexul Omega 3 este un indicator de interes pentru cei preocupați de sănătatea cardiacă, valori scăzute ale acestuia fiind asociate cu un risc crescut de afecțiuni cardiovasculare. Analiza indexului omega 3 este una dintre cele mai recente analize disponibile în laboratoarele de recolatare a sângelului, fiind recomandată celor cu o dietă săracă în acizi omega 3 (găsiți în special în pește).
Index Omega 3 - acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA)Atunci când există un cumul de mai mulți factori de risc pentru o boală cardiovasculară, se recomandă efectuarea testului PLAC®, test ce determină nivelul de Lp-PLA2 (fosfolipaza asociată cu lipoproteine A2) în sânge, enzimă implicată direct în procesele pro-inflamatorii. Lp-PLA2 este un marker inflamator specific vascular, independent de factorii de risc cardiovasculari convenționali.
Lp-PLA2 (PLAC® - Test)Prevenție afecțiuni cardiovasculare
Prevenirea unei probleme cardiace este mai eficientă decât tratarea acesteia, motiv pentru care adoptarea unui stil de viață sănătos este esențial:
- Optează pentru o dietă echilibrată care să includă multe legume și fructe proaspete și leguminoase, limitând grăsimile saturate și optând pentru grăsimi nesaturate (avocado, nuci, semințe etc.)
- Fii activ fizic. Un program de exerciții recurente îți poate ajuta sistemul circulator să fie mai eficient, ajutând la scăderea colesterolului și menținând presiunea arterială la un nivel sănătos.
- Păstează o greutate sănătoasă. Discută cu medicul tău pentru a afla care este intervalul de greutate ideal pentru tine.
- Renunță la fumat. Fumatul este un factor de risc major pentru apariția aterosclerozei.
- Minimizează consumul de alcool.
- Monitorizează-ți tensiunea arterială.
- Ține-ți diabetul sub control sau testează-te recurent cu analizele de prevenție.