Vaginism: cauze, simptome, tratament
Vaginismul reprezintă dificultatea permanentă/recurentă de penetrare vaginală de orice fel: deget, dispozitiv medical sau penis, în context de act sexual dorit şi liber consimţit, nu în condiţii de abuz. Apare o contracţie involuntară a musculaturii pelvine asociată unor importante simptome emoţionale: comportament evitant, fobie, teamă, spaimă.
Vaginismul poate fi primar, atunci când femeia simte această durere odată cu debutul vieții sexuale, sau secundar atunci când inițial femeia nu a simțit durere sau disconfort, dar acesta a apărut pe parcursul vieții. De obicei apare după un eveniment precum probleme medicale, naștere, probleme în relații,etc Vaginismul global este atunci când durerea este resimțită cu orice tip de obiect. Vaginismul situațional apare doar în anumite circumstanțe, iar durerea resimțită este diferită: de la ușor la sever. Circa 7 % dintre femeile de pe glob suferă de vaginism. În mod frecvent vaginismul este nediagnosticat sau diagnosticat greșit.
Vaginismul este involuntar, femeia nu are control asupra mecanismului care-l declanșează. Vaginismul se poate manifesta în orice moment al ciclului sexual al femeii în timpul unui act sexual, dar apare în special în faza de excitație. în țările cu o mentalitate sexuală mai conservatoare s-a observat o prezență mai crescută a vaginismului.
Cuprins articol
Simptome
Vaginismul este contractura involuntară, care apare sub formă de spasme, a mușchilor perineali și ai coapselor, care face imposibilă penetrarea vaginală. Din cauza spasmelor involuntare ale musculaturii vaginale, apare senzația de usturime și o durere foarte intensă în timpul încercărilor de a avea contact sexual, ceea ce determină dificultatea sau chiar imposibilitatea penetrării.
De cele mai multe ori apare anticiparea durerii și implicit aversiunea față de de actul sexual, iar de aici pornesc sentimentele de vinovăție și rușine din cauza problemelor sexuale, scăderea dorinței sexuale.
Sexul devine inconfortabil și dureros, iar penetrarea poate deveni dificilă sau chiar imposibilă, în funcție de severitatea contracției musculaturii pelviene și a mușchilor vaginali. La femeile cu vaginism, apare problema nu doar la penetrare, pentru multe dintre ele este imposibilă inserția unui tampon, masturbarea vaginală sau examen ginecologic.
Vaginismul, de cele mai multe ori, afectează viața de cuplu. Partenerul se poate simți respins și neputincios. Cu timpul pot apărea frustrări și neînțelegeri în relație. Este important ca partenerul să înțeleagă că femeia nu își contractă mușchii voluntar și că nu îl respinge.
Vaginismul se distinge de frigiditate, caracterizată prin incapacitatea femeii de a resimți plăcere în timpul contactului sexual sau de a avea orgasm. În schimb, în cazul vaginismului, femeia manifestă o incapacitate repetată de a simți plăcere în timpul penetrării, dar poate avea orgasm prin masturbare.
Vaginism și Dispareunie
Asocierea durerii cu contactul sexual are două forme. Atunci când alături de durere sunt prezente și contracții ale musculaturii vaginale, vorbim despre vaginism. Când durerea apare în momentul atingerii zonei vulvare sau în momentul penetrării, și nu e însoțită de contracții musculare vaginale, este vorba de dispareunie. Uneori dispareunia poate duce la declanșarea vaginismului, dar abordarea terapeutică a celor două probleme are diferențe semnificative.
Cauze
Vaginismul este cauzat de un complex de factori fizici și emoționali. Unele femei experimentează vaginismul pentru a preveni penetrarea. Vaginismul este frecvent întâlnit în special la femeile care asociază zona vaginală cu frica sau traumele fizice. Vaginismul poate fi uneori declanșat chiar de lucruri simple cum ar fi un preludiu insuficient, lipsa lubrefierii sau anxietate, vină, rușine, frustrare.
Cauze psihologice:
- experiențe neplăcute din copilărie (traume emoționale legate de viață sexuală, părinți rigizi, constrângeri religioase, expunerea la experiențe sexuale șocante)
- probleme cu partenerul (abuz, indisponibiltate emoțională, vulnerabilitate)
- evenimente traumatice (abuz sexual sau emoțional, amintiri reprimate)
- educație sexuală inadecvată
- anticiparea durerii din timpului actului sexual
- teama de sarcină
- frica de a-și pierde virginitatea înainte de căsătorie
- anxietatea, stresul, vinovăția, rușinea
Cauze organice:
- boli ale aparatului genital (infecții, iritații, boli cu transmitere sexuală, boli inflamatorii ale zonei pelviene)
- malpoziție a organelor genitale
- prezența unui himen rezistent
- probleme după naștere (dureri vaginale cauzate de o naștere naturală dificilă)
- vârstă (menopauza și schimbările hormonale, lubrefierea vaginală redusă, atrofia vaginală)
- disconfort temporar
- traume sau intervenții chirurgicale la nivel pelvian
- abuz fizic și sexual
- efectele adverse unor medicamente
Diagnostic
Anamneza ce cuprinde: tipul debutului: debut acut, cronic, prezenţa şi extensia durerii, factori declanşatori: contact sexual coital, examen genital, autoexplorare, factori precipitanţi, simptome organice şi semne emoţionale.
Examen ginecologic și evaluare psihologică cu accentul pe istoricul de abuz, experienţe negative, evocarea amintirilor reprimate.
Tratament
Tratamentul vaginismului este diferit în funcție de cauze și poate consta în tratament chirurgical sau antibiotic, în caz de malformație sau infecție, sau ajutor psihologic specializat în absența unei cauze organice.
Metode pentru tratarea vaginismului:
- Psihoterapia cognitiv-comportamentală
- Terapie de cuplu
- Tehnici de relaxare, tehnici pentru reducerea anxietății
- Educație și consiliere
- Exerciții Kegel
- Dilatarea vaginală
- Desensibilizare progresivă
- Creme cu anestezic, anxiolitice, antidepresive
- Tratament cu toxină botulinică
- Hipnoza pentru rezolvarea experienţelor sexuale negative din trecut, reprimate
- Terapia sexuală orientată pe tratamentul vaginismului