Amenoreea sau lipsa menstruației - care sunt cauzele și cum se tratează
Amenoreea reprezintă absența menstruației în perioada anilor de reproducție, mai exact, între pubertate și menopauză. Deși nu este o boală și nu este asociată în mod direct cu infertilitatea, aceasta poate semnala o altă problemă de sănătate mai serioasă.
În cele ce urmează, vei afla din ce cauze apare amenoreea, care sunt simptomele asociate lipsei menstruației, cum se tratează și cum poate fi prevenită.
- Ce înseamnă amenoree - principalele tipuri
- Care sunt cauzele amenoreei
- Simptome asociate amenoreei
- Diagnosticarea amenoreei
- Tratamentul pentru amenoree
- Cum previi amenoreea
Cuprins articol
Ce înseamnă amenoree - principalele tipuri
Amenoreea reprezintă absența uneia sau a mai multor menstruații. De regulă, femeile care au trei menstruații absente la rând au amenoree, la fel și fetele în cazul cărora nu s-a instalat menstruația până la vârsta de 15 ani.
În mod normal, menstruația începe la pubertate și apare regulat, în fiecare lună, până în jurul vârstei de 50 de ani, odată cu perioada menopauzei, când menstruația se oprește complet. Atunci când aceasta nu apare în perioada în care ar trebui să se manifeste, se poate vorbi de amenoree.
Tipuri de amenoree
Există două tipuri de amenoree, după cum urmează:
- Amenoree primară - atunci când menstruația nu începe în perioada pubertății, până la vârsta de 15 ani. Deși amenoreea primară este rară, este indicat un control medical dacă menstruația întârzie să apară, pentru a vedea care este cauza.
- Amenoree secundară - atunci când, după ce a început menstruația, aceasta se oprește timp de una sau mai multe luni la rând. Amenoreea secundară este comună în cazul sarcinii sau în perioada alăptării, însă, uneori, poate indica o altă problemă de sănătate.
În mod normal, o singură menstruație absentă nu reprezintă un semn de îngrijorare, însă poate indica necesitatea unui test de sarcină. Medicul va pune diagnosticul de amenoree secundară, dacă o persoană obișnuia să aibă menstruație regulată, care apoi s-a oprit pentru o perioadă de trei luni. De asemenea, același lucru este valabil în cazul menstruației neregulate, care se oprește pentru o perioadă de șase luni.
Care sunt cauzele amenoreei
Cauzele amenoreei pot fi naturale, iar absența menstruației poate să apară ca urmare a sarcinii, alăptării sau menopauzei.
Totuși, cauzele pot să difere în funcție de tipul de amenoree, secundară sau primară. În cazul amenoreei primare, cauzele pot fi următoarele:
- Ereditatea (un istoric familial cu menstruații absente);
- Afecțiuni genetice care pot influența funcționarea normală a ovarelor (sindromul Turner, sindromul de insensibilitate androgenă, defecte Mülleriane - o malformație a organelor reproductive).
Cauzele amenoreei secundare pot fi următoarele:
- O afecțiune ginecologică;
- Stres;
- O problemă serioasă de sănătate;
- Un indice de masă corporală foarte scăzut, sub 19.
Bineînțeles, amenoreea mai poate avea și alte cauze. Administrarea de contraceptive sau diferite medicamente poate duce la absența menstruației.
În ceea ce privește stilul de viață, stresul, exercițiile și scăderea în greutate pot reprezenta cauze pentru amenoree. Pierderea excesivă în greutate, cu aproximativ 10% mai puțin decât greutatea corporală normală, poate rezulta în urma unei boli sau a unei tulburări de alimentație. Efortul fizic intens poate, de asemenea, să ducă la absența menstruației, în timp ce stresul poate avea același efect asupra organismului unei femei.
Alte cauze care pot duce la declanșarea amenoreei pot fi dereglările hormonale, precum:
- Sindromul ovarelor polichistice - care duce la creșterea continuă a nivelului de hormoni și la absența fluctuațiilor care apar în mod normal în timpul menstruației;
- Dereglări ale glandei tiroide - hipotiroidismul (tiroidă subactivă) și hipertiroidismul (tiroidă hiperactivă) pot cauza dereglări ale ciclului menstrual;
- Menopauză prematură - uneori, ovarele pot înceta să mai elibereze ovule încă din jurul vârstei de 40 de ani, ceea ce înseamnă că menstruația se va opri mai devreme decât în mod normal;
- Afecțiuni ale glandei pituitare - o tumoare benignă (necanceroasă) la nivelul glandei pituitare poate afecta reglarea hormonală din timpul menstruației.
Amenoreea poate fi provocată și de anumite probleme la nivelul organelor reproductive, precum leziuni ale uterului, lipsa unui organ sexual (uter, cervix sau vagin) sau anomalii structurale ale vaginului.
Factori de risc
Riscul crescut de amenoree poate să apară în următoarele cazuri:
- Pe cale ereditară;
- Tulburări de alimentație (anorexie, bulimie);
- Antrenament sportiv (în cazul femeilor care practică sport de performanță).
Posibile complicații
Amenoreea poate duce la următoarele complicații:
- Infertilitate - dacă nu există ovulație și menstruație, nu există nici posibilitatea de a rămâne însărcinată;
- Osteoporoză - dacă amenoreea este provocată de un nivel scăzut de estrogen, poate exista riscul ca structura oaselor să fie slăbită.
Simptome asociate amenoreei
Principalul simptom al amenoreei este lipsită menstruației. Totuși, în funcție de cauza care a dus la declanșarea acesteia, mai pot să apară și alte simptome precum:
- Scurgere mamelonară de lapte;
- Căderea părului:
- Dureri de cap:
- Probleme de vedere:
- Păr facial în exces:
- Durere pelvină;
- Acnee.
În cazul femeilor care au amenoree primară, un alt simptom mai poate fi lipsa dezvoltării sânilor. Orice femeie care se confruntă cu unul dintre aceste simptome ar trebui să meargă la doctor.
De asemenea, este recomandat un consult medical dacă ai avut mai mult de trei menstruații absente la rând ori dacă ai 15 ani sau mai mult și încă nu a început menstruația.
Diagnosticarea amenoreei
Controlul presupune efectuarea unei examen pelvian, pentru a vedea dacă există probleme ale organelor reproductive. În cazul în care menstruația nu a început, medicul va examina sânii și organele genitale, pentru a vedea dacă au loc schimbările normale ale pubertății.
Totuși, amenoreea poate fi un semn al unei alte probleme de sănătate sau al unei tulburări hormonale. Diagnosticarea presupune identificarea problemei care a dus la lipsa menstruației.
În cazul amenoreei primare, medicul va întreba despre istoricul familial și va executa o serie de analize de sânge, pentru a identifica nivelul următorilor hormoni: FSH (hormon foliculostimulant), hormon luteinizant sau hormon de stimulare a tiroidei.
FSH (hormon foliculostimulant) LH (hormon luteinizant) TSH (hormon hipofizar tireostimulator bazal)În cazul amenoreei secundare, medicul va trebui să afle la ce vârstă a început menstruația, dacă pacienta este activă sexual, dacă există posibilitatea unei sarcini, care este stilul de viață, dar și dacă menstruația este regulată ori dacă sângerările sunt abundente sau ușoare.
Apoi, în funcție de situație, medicul va efectua o serie de investigații pentru a determina cauza care a dus la lipsa menstruației. Acestea pot include un test de sarcină, un test al funcției tiroidiene, al funcției ovariene, un test androgen sau alte teste hormonale, precum cel al prolactinei sau al hormonilor masculini.
HCG (gonadotropina corionică umană) total în ser Prolactina Hormon anti Müllerian (AMH) AndrostendionInvestigațiile imagistice pot include:
- Ecografie, test de rezonanță magnetică (RMN) sau tomografie computerizată (CT), pentru a putea examina organele interne (uter, ovare) și dacă există anomalii ale structurii sau ale țesutului;
- Histeroscopie, care presupune introducerea unei camere prin vagin și cervix pentru a putea examina interiorul uterului.
Tratamentul pentru amenoree
Tratamentul amenoreei variază în funcție de cauza care a dus la lipsa menstruației.
Amenoree primară
În primul rând, este necesar ca pacienta să aștepte începerea menstruației, în funcție de vârstă și de rezultatele testului funcției ovariene. În cazul în care există un istoric familial cu menstruații întârziate, aceasta va trebui să înceapă, la un moment dat.
Totuși, dacă este vorba de probleme fizice sau genetice ale organelor reproductive, poate fi necesară o intervenție chirurgicală. Este important de menționat că această intervenție nu garantează întotdeauna începerea ciclului menstrual.
Amenoree secundară
Tratamentul poate presupune schimbarea stilului de viață. Efortul fizic intens, stresul sau pierderea excesivă în greutate pot afecta menstruația, așa că medicul va face recomandări în acest sens. Poate fi necesar un plan de exerciții fizice, consiliere psihologică, un plan alimentar sau un tratament nutrițional special, în cazul în care este vorba de o tulburare de alimentație.
Tratamentul medicamentos poate fi necesar dacă amenoreea a fost declanșată de o tulburare a tiroidei sau de sindromul ovarelor polichistice.
Este important să ții evidența ciclului menstrual și să mergi la medic dacă observi anumite schimbări. Notează data la care a început ciclul menstrual, cât a durat și dacă ai experimentat simptome îngrijorătoare.
Cum previi amenoreea
Prevenția este primul pas pentru a evita apariția complicațiilor sau a unei probleme mai serioase de sănătate. Declanșarea amenoreei poate fi prevenită prin următoarele metode:
- Menținerea unei greutăți normale;
- Evitarea stresului:
- Exerciții fizice regulate, de intensitate medie;
- Adoptarea unei alimentații echilibrate, fără exces de sare, zahăr sau grăsimi;
- Control ginecologic în mod regulat;
- Examinarea periodică a pelvisului;
- Efectuarea periodică a testului Babeș Papanicolau.
Menstruația se poate opri din numeroase cauze. Totuși, amenoreea nu înseamnă neapărat că e vorba de infertilitate. Atunci când menstruația este absentă pentru mai mult de trei luni, în cazul unui ciclu regulat, sau mai mult de șase luni, în cazul unui ciclu neregulat, este necesar un consult medical pentru a putea afla cauza. De cele mai multe ori, amenoreea poate fi tratată și prevenită în mod eficient.
Sursă foto: Shutterstock