Ce este Sindromul Premenstrual (SPM) și cum se manifestă
Sindroamele premenstruale sunt reprezentate de un ansamblu de simptome fizice şi/sau neuropsihice care apar repetitiv în faza luteală tardivă a ciclului menstrual şi se remit o dată cu declanşarea sângerării menstruale, având un impact major asupra calităţii vieţii şi desfăşurării activităţii sociale.
Schimbările fizice şi emoţionale care fac parte din sindromul premenstrual pot fi mai mult sau mai puţin intense cu fiecare ciclu menstrual. SPM poate apărea şi dispărea în timpul anilor în care femeia este fertilă, simptomatologia se amplifică în jurul vârstei de 40 de ani. De obicei există o perioadă de o săptămână după ce menstruaţia s-a terminat, fără simptome. SPM apare în perioada luteală (între ovulaţie şi debutul sângerărilor menstruale), femeia observă că severitatea şi modul de apariţie a simptomelor variază de la o lună la alta şi că acestea apar sau dispar fără o cauză clară. Sindromul disforic premenstrual este forma mai gravă a sindromului premenstrual.
Tratamentul și modificările stilului de viață pot contribui la administrarea și controlul semnelor și simptomelor de sindrom premenstrual la femei.
Cuprins articol
Factori de risc
Factori ce pot influența severitatea simptomelor SPM:
- Modificări hormonale în organism în timpul ciclului menstrual
- Schimbările chimice din creier (fluctuațiile serotoninei)
- Niveluri scăzute de vitamine și minerale
- Niveluri ridicate de aport de sare
- Depresie
- Sedentarism și dietă nesănătoasă
- Stres
Cauze
Cauzele sindromului premenstrual nu sunt complet cunoscute, dar se crede că se datorează fluctuației nivelelor hormonale, de neurotransmițători, prostaglandine.
Singura cauză direct cunoscută este cea moştenită genetic, s-a observat că majoritatea femeilor ce prezintă acest sindrom au rude apropiate care suferă de aceeaşi simptomatologie. Studiile demonstreză că femeile cu SPM, sunt vulnerabile la modificările de estrogen, creşterea nivelului de serotonină şi a numărului de receptori pentru serotonină la nivelul creierului, modifică producerea şi efectele endorfinelor, substanţe chimice din creier responsabile pentru starea de bine.
O alimentație dezechilibrată, obiceiuri personale nesănătoase sau schimbări bruște ale stilului de viață par să agraveze simptomele SPM.
Simptome
Sindromul premenstrual (SPM) este o condiție complexă constând în simptome psihice, cum ar fi hiperiritabilitate, agresivitate, tensiune, anxietate și depresie, împreună cu anumite simptome fizice cum ar fi tensiune la nivelul sânilor, dureri de cap, edeme, senzație de balonare și de creștere în greutate. Deşi tulburări minore apar premenstrual la 20-40% dintre femei, la 5-10% din populaţia feminină manifestările sindromului premenstrual prezintă un impact negativ asupra calităţii vieţii şi a posibilităţilor de desfăşurare normală a activităţilor sociale.
Simptomele fizice- Umflarea şi sensibilitatea sânilor
- Retenţia de lichide
- Balonare
- Creştere în greutate
- Schimbări ale tranzitului intestinal
- Acutizarea acneei
- Acutizarea herpesului
- Durere a muşchiilor, articulaţiilor, de spate
- Scăderea libidoului
- Furie
- Iritabilitate
- Schimbări ale ritmului nictimeral (al somnului)
- Pofta de mâncare exagerată
- Cefalee
Simptome emoţionale
- Depresie
- Deznădejde
- Anxietate
- Nervozitate
- Incapacitate de concentrare
- Slăbiciune emoţională
- Sensibilitate la durere
Simptomele comportamentale
- Agresivitate
- Atitudine retrasă faţă de familie şi prieteni
Diagnostic
Diagnosticul pozitiv al sindroamelor premenstruale este clinic şi se bazează pe evidenţierea caracterului ciclic şi premenstrual al simptomelor care dispar după declanşarea sângerării menstruale.
Tulburare Disforică Premenstruală (TDPM)
Tulburarea Disforică Premenstruală este o afecțiune asociată cu probleme emoționale și fizice severe, strâns legate de ciclul menstrual. Atât TDPM cât și sindromul premenstrual (SPM) au în comun simptome care includ: depresie, anxietate, tensiune, iritabilitate și dispoziție proastă. Caracteristica ce deosebește TDPM de SPM este severitatea sa
PMDD se caracterizează prin depresie severă, iritabilitate, precum și alte tulburări de dispoziție. Simptomele încep aproximativ cu 10 -14 zile înainte de perioada de menstruație și se ameliorează în termen de câteva zile după începerea menstruației. Cele mai frecvente simptome ale tulburării disforice premenstruale sunt:
- sentimente de tristețe și inutilitate
- sentimente de tensiune și anxietate
- atacuri de panică
- oscilații de dispoziție și plâns necontrolat
- iritabilitate persistentă și furie
- probleme de concentrare
- oboseală și energie scăzută
- pofte alimentare
- tulburări de somn
- dezinteres față de activitățile zilnice și față de partenerul de viață
- simptome fizice precum balonare, sensibilitate a sânilor, dureri de cap, dureri musculare
Schimbările hormonale ce au loc înaintea menstruației pot agrava simptomele unor alte tulburări de sănătate mintala deja existente. Acest fenomen mai poartă și denumirea de exacerbare premenstruală.
Cele mai frecvente tulburări care pot fi agravate de sindromul premenstrual sunt reprezentate de: tulburarea afectivă bipolară, depresie, tulburarea distimică, tulburarea de anxietate generalizată, atacurile de panică. Depresia tinde să fie mai răspândită în rândul persoanelor cu sindrom premenstrual decât în cazul celor fără această afecțiune.
Femeile care s-au confruntat în trecut cu tulburări de dispoziție, depresii sau cu depresii post-partum au o predispoziție mai crescută spre a dezvolta tulburare disforică premenstruală.
Tratament
În formele uşoare de SPM se aplică regim igieno-dietetic şi tratament simptomatic, în timp ce în formele severe se impune colaborarea între ginecolog şi psihiatru în vederea administrarii unei medicaţii specifice.
Modificările dietetice și ale stilului de viață pot fi utile în cazul sindromului premenstrual ușor. În tulburarea disforică premenstruală, regimul igieno-dietetic nu face o diferență semnificativă în starea pacientei.
Se recomandă o dietă sănătoasă și echilibrată, limitarea aportului de zahăr, grăsimi, sare, glucide rafinate și alcool. Activitatea fizică are un aport deosebit, la fel și adoptarea unui program regulat de somn. De asemenea, yoga și tehnicile mindfulness pot fi metode foarte eficiente pentru reducerea stresului și contra depresiei ce se asociază cu menstruația. Suplimentele alimentare pot fi utile, cele pe bază de calciu și vitamina B6 pot reduce simptomele legate de sindrom premenstrual, inclusiv oboseala, modificările de apetit și depresia. Suplimente recomandate persoanelor care suferă de PMS: calciu, magneziu, potasiu, vitaminele C, E, D, B-Complex, precum și acid folic.
Medicamentele prescrise în mod obișnuit pentru sindromul premenstrual includ: medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), diuretice și contraceptive hormonale.