Sifilis - generalități, analize medicale
Cuprins articol
Ce este sifilisul?
Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală determinată de infecția cu bacteria Treponema pallidum care poate determina complicații severe în cazul în care nu este administrat tratamentul adecvat.
Cum se transmite sifilisul?
Modul de transmitere este prin contact sexual neprotejat (vaginal, oral, anal) sau prin contact direct cu leziunea deschisă (șancru) sau cu alte tipuri de leziuni care apar deobicei în stadiul secundar al bolii și de la mamă la făt (pe durata sarcinii sau al nașterii).
Cum se manifestă sifilisul?
Sifilisul prezintă 4 stadii de evoluție, fiecare dintre acestea având simptomatologie specifică.
Sifilisul primar
Se manifestă prin apariția unor răni (șancre) dure și nedureroase la locul de pătrundere a infecției în corp, după aproximativ 3 săptămâni de la expunerea la infecție. Leziunile sunt de obicei nedureroase și pot trece neobservate. Durata leziunilor între 3 – 6 săptămâni, indiferent dacă se administrează tratament sau nu.
Sifilisul secundar
Prezența unei erupții la 4 – 10 săptămâni după apariția șancrului. Leziunile sunt mici de culoare roșiatică, pot fi prezente și la nivelul mucoaselor. În acest stadiu, infecția este foarte contagioasă. Erupția dispare de la sine, fără administrarea unui tratament. Vindecarea nu înseamnă că persoana infectată s-a vindecat sau că nu mai este contagioasă.
Sifilisul latent
În stadiul latent, nu există semne sau simptome a bolii. În cazul în care nu v-a fost administrat un tratament adecvat, infecția poate rămâne în corpul dumneavoastră pe o durată de ani.
Sifilisul terțiar
Majoritatea persoanelor netratate, nu dezvoltă sifilisul terțiar. Dar, atunci când acesta devine manifest poate afecta diferite organe și sisteme (inimă, vase sanguine, sistemul nervos și creierul). Sifilisul terțiar este o afecțiune foarte severă și apare după 10 – 30 de ani de la momentul infectării și leziunile provocate pot fi fatale.
Neurosifilis și sifilisul ocular
Fără tratament, sifilisul se poate răspândi la nivel cerebral și la sistemul nervos (neurosifilis) sau ocular (sifilis ocular). Acest lucru se poate întâmpla în timpul oricărui stadiu descris mai sus.
Simptome neurosifilis
- Dureri severe de cap
- Dificultăți în coordonarea mișcărilor musculare
- Paralizie
- Amorțeală
- Demență
Simptome sifilis ocular
Acuitatea vizuală scăzută care se poate transforma în orbire.
Există tratament pentru sifilis?
Da, sifilisul este o boală cu transmitere sexuală care se poate vindeca prind administrarea unui tratament antibiotic adecvat.
Am urmat tratamentul, mă pot infecta din nou?
În urma infecției cu Treponema pallidum, organismul nu dezvoltă anticorpi, astfel există riscul de vă reinfecta.
Cum se poate preveni sifilisul?
- Folosiți prezervativul
- Abstinență sexuală
- Relație monogamă în care ambii parteneri au fost testați