Zona zoster: ce este, cum se manifestă și cum se transmite
Zona zoster este o infecție virală, ale cărei manifestări produc un disconfort sporit pacienților afectați și care, netratată, poate conduce, uneori, la complicații severe. Cel mai frecvent factor favorizant al acestei afecțiuni îl reprezintă imunitatea scăzută, iar tratamentul recomandat pentru vindecarea zonei zoster poate varia de la un pacient la altul, în funcție de tipul și de gravitatea simptomelor.
- Ce este zona zoster?
- Zona zoster - semne și simptome
- Diagnostic
- Este zona zoster contagioasă? Moduri de transmitere zona zoster
- Tratament zona zoster
Cuprins articol
Ce este zona zoster?
Zona zoster este o afecțiune de natură infecțioasă, provocată de virusul varicelo-zosterian. Acest virus face parte din clasa virusurilor herpetice, motiv pentru care afecțiunea mai este denumită și herpes zoster. Virusul varicelo-zosterian este cel responsabil de declanșarea varicelei (cunoscută și ca vărsat de vânt), de regulă, la vârsta copilăriei. La persoanele care au avut varicelă, virusul poate să rămână în stare latentă pe o perioadă îndelungată, putând să se reactiveze și după câteva zeci de ani. Cu toate acestea, există numeroase cazuri când virusul nu mai iese niciodată din starea inactivă.
Zona zoster poate apărea, cel mai frecvent, după vârsta de 50 de ani, însă aceasta nu este o regulă. Declanșarea acestei afecțiuni depinde de mai mulți factori, printre care imunitatea scăzută, tratamentul oncologic, sarcina ori afecțiuni precum cancerul sau infecția cu virusul HIV.
Zona zoster - semne și simptome
Denumirea acestei afecțiuni provine din greaca veche, termenul „zoster” având semnificația de centură sau bandă. Cu alte cuvinte, zona zoster se manifestă prin apariția unor erupții cutanate sub formă de bandă, la nivelul unei regiuni a pielii de pe traiectoria unui nerv spinal, suprafață numită dermatom.
Evoluția zonei zoster se împarte în trei etape:
- faza preeruptivă - denumită și nevralgie herpetică. În această etapă, pacientul poate prezenta manifestări specifice gripei (febră, dureri de cap), prurit, senzație de arsură și durere pe partea dreaptă sau stângă a corpului, la nivelul toracelui, abdomenului, brațului sau feței. Această fază a bolii poate dura până la 10 zile;
- faza eruptivă - pe suprafața unei părți a corpului, apar pete de culoare roșie sau vezicule roșii, umplute cu lichid. Odată sparte, veziculele formează cruste, urmând să se vindece în două până la patru săptămâni;
- faza cronică - această etapă nu se manifestă la toți pacienții, fiind considerată, mai degrabă, o complicație a zonei zoster. În faza cronică a bolii, pacientul poate acuza dureri în zonele afectate de erupțiile cutanate, chiar dacă acestea s-au vindecat definitiv. Durata etapei cronice variază de la câteva săptămâni până la câțiva ani, în cazuri mai rare.
Unde apare zona zoster?
Regiunile pe care apar erupțiile cutanate cauzate de zona zoster sunt fie pe partea stângă a corpului, fie pe partea dreaptă, în funcție de nervul spinal afectat. Astfel, erupțiile pot fi identificate în următoarele zone ale corpului: partea laterală a abdomenului sau a toracelui, pe una din fese, în partea stângă sau dreaptă a zonei lombare, pe unul dintre brațe, la nivelul feței sau al gâtului.
Este important de reținut că zona zoster apărută la nivel facial poate evolua rapid către complicații severe, în ceea ce privește ochiul (zona zoster oftalmică) sau urechea, putându-se ajunge la infecții grave și pierderea vederii sau a auzului.
Zona zoster la copii
Copiii care s-au vindecat de varicelă pot să se confrunte cu reactivarea virusului, chiar și la scurtă vreme după vindecare. Acest lucru depinde într-o mare măsură de starea sistemului imunitar, precum și de alte posibile afecțiuni care să îi predispună la apariția zonei zoster. Zona zoster la copii are simptome asemănătoare cu cele manifestate în rândul adulților, iar eventualele complicații sunt la fel de periculoase pentru sănătatea copiilor.
Zona zoster în sarcină
Femeile însărcinate sunt cu atât mai vulnerabile în fața virusului varicelo-zosterian, dacă nu au fost imunizate natural (prin boală sau vaccin), însă este important să nu fie expuse la virus, indiferent de situație, întrucât atât varicela, cât și zona zoster pot avea urmări severe asupra sănătății mamei sau a fătului. Tratamentul recomandat pentru zona zoster în sarcină va fi stabilit de către medicul specialist, care va lua în calcul stadiul bolii, precum și cel al sarcinii.
Diagnostic
Faza în care se poate diagnostica zona zoster este cea eruptivă, odată cu apariția petelor sau veziculelor pe suprafața pielii. De regulă, examenul clinic este suficient pentru stabilirea diagnosticului, având în vedere particularitățile erupțiilor cutanate din zona zoster. Cu toate acestea, în rarele cazuri când examinarea este neconcludentă, medicul poate apela la metode suplimentare de diagnostic:
- testarea PCR (polymerase chain reaction) a lichidului secretat de vezicule sau a unei probe de sânge. Această metodă identifică ADN-ul virusului varicelo-zosterian și poate confirma sau exclude diagnosticul de zona zoster;
- testarea anticorpilor specifici virusului varicelo-zosterian, prin metoda chemiluminiscenței, în urma recoltării unei probe de sânge.
Este zona zoster contagioasă? Moduri de transmitere zona zoster
Zona zoster, la fel ca varicela, este o boală contagioasă și se transmite prin contact direct cu lichidul veziculelor în erupție pe suprafața pielii. Cele mai predispuse persoane sunt acelea care nu au avut în trecut varicelă sau care nu au fost imunizate prin vaccinul varicelic. Aceste persoane, odată expuse la virus, vor dezvolta varicela, nu zona zoster. Bolnavul cu zona zoster este contagios de la apariția erupției până la închiderea leziunilor și formarea crustelor pe suprafața acestora, perioadă ce durează aproximativ 3-4 săptămâni. De aceea, este foarte important ca, pe parcursul etapei eruptive a bolii, pacientul să se izoleze și să evite contactul cu alte persoane, în special copii, vârstnici, femei însărcinate sau pacienți imunocompromiși.
Tratament zona zoster
Tratamentul recomandat pacienților cu zona zoster are ca obiective grăbirea procesului de vindecare, ameliorarea simptomelor asociate și prevenirea complicațiilor. Este important ca tratamentul să fie inițiat în primele 2-3 zile de la apariția erupțiilor cutanate, pentru a evita, pe cât posibil, o evoluție spre forme mai severe.
Terapia medicamentoasă în zona zoster
Administrarea de medicamente ca tratament pentru zona zoster poate acoperi mai multe planuri:
- Administrarea de medicamente ca tratament pentru zona zoster poate acoperi mai multe planuri:
- Medicamentele antivirale au rolul de a grăbi vindecarea prin administrarea sistemică (pe cale orală) sau locală (sub formă de creme sau unguente);
- Utilizarea de antiinflamatoare pentru zona zoster este indicată pentru reducerea durerii locale sau a celei apărute după vindecarea veziculelor (nevralgia postherpetică). Cel mai frecvent, se apelează la antiinflamatoare nesteroidiene, administrate pe cale orală;
- Atunci când tratamentul cu rol antiinflamator este insuficient pentru calmarea durerilor, medicul poate apela la medicamente indicate în durerea neuropată, precum anticonvulsivante sau antidepresive triciclice;
- Aplicarea locală a produselor pe bază de calamină, a soluției Burow sau a mixturilor mentolate poate asigura calmarea mâncărimilor și accelerarea vindecării veziculelor;
- În unele cazuri, se recomandă administrarea de antibiotice, pentru prevenirea suprainfectării leziunilor cu bacterii;
- Ca formă de prevenție, este disponibilă, în prezent, vaccinarea împotriva virusului varicelo-zosterian. Acest vaccin poate fi administrat la adulți, dar și la copii, începând cu vârsta de 9 luni.
Tratament naturist Zona Zoster
Remediile naturiste administrate în zona zoster nu vor avea un efect terapeutic foarte pronunțat, însă pot fi utilizate ca adjuvante ale tratamentului medicamentos. De exemplu, spălăturile cu fulgi de ovăz pot reduce mâncărimile și durerea locală. Administrarea de produse pe bază de propolis sau echinaceea susține întărirea sistemului imunitar, astfel încât organismul să poată lupta mai ușor cu boala. Ceaiul de salvie, aplicat local, ajută la vindecarea mai rapidă a erupțiilor cutanate, provocate de zona zoster.
Sursa foto: Shutterstock.com