Enterobius vermicularis - generalități, analize medicale recomandate
Infecția cu Enterobius vermicularis are prevalență crescută atât în zonele cu climat temperat cât și în zonele tropicale. Parazitoză contagioasă cu răspândire în colectivități de copii și în familii numeroase.
Cuprins articol
Despre parazit
Este un nematod mic, alb-gălbui și se regăsește la nivelul cecul și a colonului ascendent. Femelele trăiesc 11 – 35 de zile, conțin aproximativ 11.000 de ouă și migrează spre regiunea perianală pentru a depunde ouăle. Ouăle se embrionează în câteva ore și sunt transferate cu ajutorul hainelor, lenjeriei, aerului și a prafului.
Mod de transmitere
Cea mai mare prevalență este la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 – 10 ani și în colectivități, fără asociere socio-economică. Deoarece perioada de viața a parazitului este scurtă, iar ouăle pot supraviețui în afara organismului doar 20 de zile, infecțiile de lungă durată se datorează unei continue reinfectări.
Cum se manifestă boala?
Infecția este de cele mai multe ori asimptomatică.
- Atașarea de mucoasa intestinală - inflamație
- Pătrundere în apendice – apendicită
- Prurit (mâncărime) intensă la nivelul mucoasei perianale (semn patognomonic – simptom pe baza căruia se poate pune diagnosticul)
Ce analize medicale se recomandă?
Examen coproparazitologic Paraziți în materii fecale: viermi intestinali/microsporidii PCR- Evidențierea ouălor (formă ovalară, cu o latură plană și una convexă, transparente)
- Evidențierea parazitului adult (în regiunea perianală, scaune diareice, după administrarea tratamentului.
Rata de detecție se corelează cu numărul de examinări: 50% pentru o singură examinare, 90% pentru 3 examinări diferite.