Analize medicale preconcepție și sarcină
Apariţia unui copil este unul dintre cele mai importante momente din viaţa oricărui cuplu. Acesta vine cu o serie de responsabilităţi ce trebuie îndeplinite pentru a asigura sănătatea fătului și a viitoarei mame.
Practica medicală recomandă ca, în cazul unei sarcini fără risc, consultaţiile medicale să aibă loc o dată pe lună în primele 28-32 de săptămâni. Dacă aveţi un istoric care implică hipertensiune în sarcină, diabet sau naştere prematură consultaţiile trebuie să fie mai frecvente, iar analizele trebuie efectuate cât mai repede şi cât mai complet posibil.
Analizele medicale în timpul sarcinii se împart în două mari categorii, determinate de vârsta părinților și istoricul medical al viitoarei mame:
- analize uzuale
- analize speciale
Cuprins articol
Analize de sânge uzuale înainte de a rămâne însărcinată
Se recomandă investigarea statusului anticorpilor optim, înainte de sarcină sau în primele săptămâni ale acesteia. Dacă anticorpii sunt prezenți, înseamnă că mama este protejată de infecțiile primare care ar putea surveni pe parcursul sarcinii. Dacă anticorpii sunt absenți, se recomandă măsuri profilactice și supravegherea sarcinii prin urmărirea în dinamică a anticorpilor.
Absența unor informații exacte cu privire la statusul imun, impune testarea anticorpilor în vederea unei eventuale vaccinări, în special pentru:
- rujeolă
- oreion
- rubeolă
- varicelă
- hepatită B.
Care este utilitatea vaccinărilor înainte de a rămâne însărcinată?
Vaccinarea poate oferi viitoarei mame protecție împotriva infecției. Contactarea rubeolei sau varicelei în timpul sarcinii crește riscul de apariție a anomaliilor fetale. Mai mult, anticorpii materni transmiși transplacentar fătului oferă protecție în primele luni de viață (imunitate pasivă).
- Profilaxia deficitului de acid folic și iod
Femeile care doresc sa rămână însărcinate (de exemplu după întreruperea metodei de contracepție) ar trebui să-și suplimenteze aportul de acid folic și probabil și pe cel de iod, conform indicațiilor medicului.
Testele uzuale recomandate în timpul sarcinii
Cele mai uzuale analize recomandate sunt:
Hemoleucograma Grup sanguin (AB0) Rh Glicemie Sideremie (fier seric) Feritina Uree serică Creatinină serică Acid uric seric Anticorpi neregulați anti Rh (D)- hemoleucogramă, grup sanguin, glucoză, sideremie, feritină, uree serică, creatinină serică, acid uric, factorul Rh. În cazul în care mama are Rh negativ, iar tatăl Rh pozitiv se recomandă efectuarea anticorpilor anti Rh (primul screening). Al doilea screening pentru anticorpii anti Rh se recomandă în săptămânile 24-27 de sarcină.
- testare pentru infecția cu HIV, hepatită B și C, Chlamydia trachomatis, Listeria monocytogenes, Neisseria gonorrhoeae
- efectuarea profilului TORCH : Ac. anti Toxoplasma gondii (IgG și IgM), Ac. anti virus rubeolic (IgG și IgM), Ac. anti Cytomegalvirus (IgG și IgM), Ac. anti Herpes simplex virus 1/2(IgG și IgM). Pe lângă aceste analize se mai pot efectua, la recomandarea medicului: Treponema pallidum (serologie sifilis - VDRL/TPHA), Ac. anti Parvovirus B19 (IgG și IgM), Ac. anti virus varicelo-zosterian (IgG și IgM)
- dozarea din urină a albuminei, glucozei și efectuarea sedimentului urinar.
Testele speciale posibile in timpul sarcinii
La recomandarea medicului curant, se mai pot efectua:
- determinarea deficitului de acid folic și iod
- determinarea funcției tiroidiene
- infecție streptococ de grup B