Vine primăvara, vin și pericolele asupra sistemului imunitar
Odată cu trecerea de la iarnă la primăvară, de la sezonul rece la reînvierea naturii și încălzirea atmosferei, pericolele pentru imunitate se trezesc și ele la viață. Iar pe fondul unui organism slăbit, lipsit de vitaminele abundente din timpul verii, cu toții suntem mai susceptibili afecțiunilor contagioase și mai expuși virușilor sau chiar bacteriilor care se înmulțesc în această perioadă.
Cuprins articol
Viruși gripali
Virușii gripali reprezintă cea mai comună amenințare asupra sistemului nostru imunitar, circulând exponențial mai repede în condiții prielnice de temperatură. Aflați în stare latentă pe perioada iernii, aceștia reînvie la capacitatea lor maximă, provocând afecțiuni contagioase cu spectru larg, de la o gripă comună și până la adevărate epidemii. În plus, expunerea la pericole virale slăbește întregul sistem imunitar, crescând șansele instalării sau degenerării înspre alte afecțiuni conexe mai grave, cum sunt pneumoniile sau meningitele.
Infecții respiratorii
Cu transmitere pe cale aeriană, anginele, scarlatina, infecțiile ORL sau respiratorii streptococice sunt destul de frecvente în această perioadă. Analizele medicale de laborator, precum exsudatul faringian, reprezintă o metodă sigură de a depista prezența Streptococcului pyogenes, această analiză medicală putând fi realizată în oricare dintre centrele Bioclinica din țară.
Exsudat faringian Antigen Streptococcus pyogenes [unknown test]Mușcăturile de căpușă
Printre bolile de sezon fără transmitere virală, infecția cauzată de mușcătura de căpusă este probabil cea mai periculoasă. Este suficientă o perioadă de 10 zile cu temperaturi pozitive pentru ca larvele de căpușă să se trezească la viață și să reprezinte un pericol în această perioadă.
Netratată, mușcătura de căpușă poate determina boala Lyme. În cadrul laboratoarelor Bioclinica se poate realiza un set întreg de analize de laborator pentru depistarea eventualelor boli asociate mușcăturii de căpușă. În cazul în care vă confruntați cu această problemă, mai jos puteți consulta lista de analize de sânge recomandate de noi.
Anticorpi anti Borrelia burgdorferi IgG - cantitativ Anticorpi anti Borrelia burgdorferi IgM - cantitativ Anticorpi anti Borrelia burgdorferi sensu lato IgG - test de confirmare Anticorpi anti Borrelia burgdorferi sensu lato IgM - test de confirmareAlergii de primăvară
Iar nu în ultimul rând, odată cu venirea primăverii, pericolul alergiilor crește și el. O simplă analiză de sânge este de cele mai multe ori concludentă cu privire la diversele alergii de care puteți suferi de-a lungul vieții. Majoritatea alergiilor supărătoare, precum rinitele alergice, se declanșează primăvara, fiind asociate cu factorii de mediu specifici acestui sezon: polen, acarieni etc.
Vitamine și minerale necesare
Combinația de vitamina C cu zinc reprezintă una dintre cele mai eficiente soluții pentru prevenirea bolilor contagioase, întărind sistemul imunitar și ajutându-l să lupte împotriva acestora.
Zinc în ser Vitamina C (acid ascorbic) în plasmăVitamina D este și aceasta extrem de importantă. Chiar dacă durata zilelor crește, primăvara încă nu ne expunem suficient de mult la soare pentru a ne lua doza zilnică necesară. Vitamina D întărește sistemul imunitar, echilibrează sistemul nervos și ajută la depunerea calciului în oase și dinți.
25-OH-vitamina DMagneziul te poate ajuta să dobândești mai multă energie și să combați potențialele efecte ale asteniei de primăvară, în cazul în care aceasta te afectează. Magneziul este esențial și pentru buna funcționare a sistemului muscular și, în plus, ajută împotriva insomniei.
Magneziu sericVitamina E, de asemenea, te poate ajuta să-ți întărești sistemul imunitar în perioada primăverii (și nu numai). Aceasta sprijină organismul în lupta împotriva infecțiilor și ajută sistemul nervos.
Vitamina E (tocoferol)